O firmie

Dwaj przyjaciele, którzy pracowali jako inżynierowie biologiczni w wiodących firmach biotechnologicznych, połączyli siły w 2015 roku z wizją zmiany tradycyjnej technologii uprawy roślin, uzupełniając ją o bezpieczne dla środowiska, mniej zasobożerne, ale bardzo skuteczne produkty mikrobiologiczne dla rolników. W ten sposób powstało „Bioversio” – firma mikrobiologiczna ukierunkowana na efektywność na polach rolników.

Staliśmy się wiodącą firmą mikrobiologiczną „direct-to-farmer” (bezpośrednio do rolników) na Litwie, opracowującą, produkującą, sprzedającą i dostarczającą produkty mikroorganizmów dla rolników. W Polsce rolnicy mogą zamawiać produkty “Bioversio” bezpośrednio od nas, jako producenta, online – w najlepszej możliwej cenie dla gospodarstw.

Mając podstawy w naukach biologicznych, zawsze uznawaliśmy za najważniejszy cel zapewnienie najwyższych standardów jakości naszych produktów oraz ich efektywności w rolnictwie. Znaczną część naszych zasobów inwestujemy w badania i rozwój – nasze laboratoria, urządzenia produkcyjne oraz testy polowe, które przeprowadzamy corocznie w różnych warunkach i na różnych uprawach. Przetestowaliśmy już prawie 600 wariantów i kontynuujemy badania.

Jak pracujemy

Kupując produkty mikroorganizmów od nas, kupujesz je od tych, którzy sami wyizolowali mikroorganizmy z gleb w naszej strefie klimatycznej, opracowali technologię ich hodowli i produkcji, dbają o jakość, co roku inwestują i monitorują wpływ produktów w instytucjach naukowych oraz na polach uprawnych, a także doradzają rolnikom. I tak każdego dnia. Prosto z bioreaktora na Twoje pole! Poznaj naszą pracę bliżej.

Laboratorium

Podczas mikrobiologicznych badań gleby izolujemy setki mikroorganizmów na selektywnych pożywkach i przeprowadzamy ich selekcję – poszukujemy najbardziej obiecujących, pełniących określone funkcje. Po selekcji w akredytowanym laboratorium przeprowadzana jest analiza sekwencjonowania 16S rRNA dla bakterii oraz sekwencjonowanie DNA genów ITS dla grzybów. Dokładna identyfikacja mikroorganizmów pozwala nam dobrać skład pożywki, warunki hodowli oraz opracować technologię produkcji produktu. W laboratorium codziennie dbamy o jakość wytwarzanych produktów i rozwijamy nowe rozwiązania.

 

Produkcja i kontrola jakości

Po wstępnym doborze pożywki sprawdzamy, jak mikroorganizm reaguje na wybraną jej kompozycję. Po doborze składników, na kolejnym etapie produkcji przygotowujemy warunki hodowli. Po przeprowadzeniu wszystkich prac w małym reaktorze, proces hodowli przenoszony jest do reaktora produkcyjnego. W nim powtarzane są procesy wykonane w małoobjętościowym reaktorze, monitorowana jest powtarzalność parametrów, pobierane są próbki do testów stabilności i oceny jakości produktu. Matka i robocze banki stworzonego produktu przechowywane są w temperaturze -80 °C.

Tworzony jest protokół hodowli, na podstawie którego wykonywane będą przyszłe prace produkcyjne. W trakcie procesu rejestrowane są parametry, monitorowana jest powtarzalność lub zmiany w stosunku do standardu. Regularnie pobierane są próbki do określenia koncentracji mikroorganizmów, pobierana jest próbka kontrolna do oceny jakości zarodników. Podczas każdego procesu hodowli losowo pobierane jest 10 butelek, które następnie przechowywane są (w temperaturach 4, 20, 30 °C) i monitorowana jest ich stabilność.

Dostawa do gospodarstw, obsługa klienta

Produkty z naszej fabryki dostarczamy bezpośrednio do gospodarstw. Unikając pośrednich ogniw handlowych, skracamy czas i koszty dotarcia produktu do rolników. Ponadto nasza praca nie kończy się na dostawie produktu do gospodarstwa. Oferujemy konsultacje dla agronomów i rolników dotyczące stosowania w technologii uprawy oraz oceny wpływu produktu.

 

Rejestrowanie wyników

Bez względu na to, czy gospodarstwo stosuje mikroorganizmy od kilku lat, czy jest to pierwszy rok, rejestrujemy wyniki stosowania technologii mikroorganizmów w wybranych gospodarstwach. Od 2017 roku zgromadziliśmy ponad 100 takich wyników. Zebrane dane dotyczą różnych upraw i technologii uprawnych stosowanych w różnych regionach kraju. Osobiście odwiedzamy pola produkcyjne rolników, dokonujemy porównań w trakcie procesu wzrostu i analizujemy wyniki.

Efektywny rozwój

Odżywianie roślin na polach agrotechnicznych jest znacznie bardziej efektywne, gdy rośliny mają dostęp do różnorodnych źródeł składników odżywczych, w tym szczególnie ważnych – związków biologicznych – które odżywiają rośliny wolniej, ale przez długi czas i nie wypłukują się. Zapewniając różnorodność źródeł, tworzymy roślinie środowisko, w którym rozwija się równomiernie i jest mniej narażona na stres. Efektywnie działające mikroorganizmy produktów Bioversio stają się bardzo ważnym elementem odżywiania, zwłaszcza w agrotechnicznych uprawach, szczególnie na początku rozwoju roślin lub po wznowieniu wegetacji.

 

Stowarzyszenia, w których bierzemy udział
Rada Przemysłu Biostymulatorów Europy
Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Produktów Biokontroli